Nieuws

19.03.2021 Flinke toename van psychische klachten verpleeghuismedewerkers

Sinds de opkomst van de coronapandemie is het aantal zorgmedewerkers dat mentale problemen ervaart flink toegenomen. Uit onderzoek blijkt dat één op de drie verpleeghuismedewerkers die voor coronapatiënten zorgt, kampt met burn-out klachten. Daarbovenop stijgt het ziekteverzuim onder verpleeghuismedewerkers. Wat zijn de oorzaken van dit probleem?

Het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Universitair Netwerk Ouderenzorg van het UMCG en het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid-Holland van het LUMC. Uit een grootschalige enquête moet blijken hoe het is gesteld met de gezondheid en het welzijn van verpleeghuismedewerkers tijdens de coronapandemie. De enquête bevat drie meetmomenten en er participeren ongeveer 1700 medewerkers van maar liefst tien grote, landelijke zorgorganisaties aan het onderzoek.

Burn-out klachten, depressies en verzuim

Eind 2020 bleek, na het eerste meetmoment, dat een groot aantal zorgmedewerkers in verpleeghuizen last heeft van burn-out klachten (22%) of depressieve klachten (19%). Echter, uit de onderzoeksresultaten van het tweede meetmoment (verzameld tussen oktober en december 2020) blijkt dat de psychische klachten in deze beroepssector flink toenemen. Toen stond de teller voor burn-out klachten namelijk op maar liefst 31%, en 27% gaf aan te kampen met depressieve klachten. Ook het gemiddelde verzuim is gestegen: in september 2019 lag dit percentage op 7.5 procent en in 2020 op 8.5 procent.

Energievreters

Volgens hoofdonderzoeker Sarah Janus van het UMCG hebben deze mentale gezondheidsproblemen meerdere oorzaken: “Energievreters zoals een hoge werkdruk, aangrijpende emotionele situaties en het moeten nemen van moeilijke beslissingen geven extra belasting en werkstress”. Dit kan volgens haar resulteren in psychische problemen. De organisaties krijgen door het onderzoek inzicht in de factoren die stress, en dus klachten, veroorzaken bij het zorgpersoneel. Deze resultaten kunnen zij in de toekomst gebruiken om hier beter op in te spelen en te zorgen dat het zorgpersoneel minder klachten ervaart.

Ondertussen is ook het derde meetmoment van het onderzoek gestart. Deze zal begin april eindigen. In mei verwachten de onderzoekers de resultaten hiervan te kunnen rapporteren.

Auteur: redactie

Artikelen
ARCHIEF