Artikelen

19.02.2020 Miljoenen beschikbaar gesteld voor verbetering en innovatie ziekenhuiszorg

De zorgvraag neemt toe, de kosten lopen op en er is krapte op de arbeidsmarkt in de zorgsector. Kortom, er moet veel veranderen in de ziekenhuiszorg. Daarom hebben Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) afgesproken dat er komend jaar miljoenen euro’s beschikbaar worden gesteld om vernieuwingen in de ziekenhuiszorg te versnellen. Ook gaan de partijen werken aan een gezamenlijk IT-agenda en nemen ze maatregelen tegen de stijgende medicijnkosten.

Er zijn afspraken gemaakt in het hoofdlijnenakkoord voor medisch specialistische zorg om deze problemen te verhelpen. Echter, om ervoor te zorgen dat deze ambities ook daadwerkelijk gerealiseerd worden, komen de partijen nu met een aantal maatregelen.

Impuls kansrijke initiatieven

Ten eerste worden er dus “vele miljoenen” beschikbaar gesteld door de zorgverzekeraars om kansrijke initiatieven een impuls te geven; “Het zijn middelen om de noodzakelijke transformatie van de ziekenhuiszorg te versnellen, zodat de ziekenhuiszorg ook op de lange termijn houdbaar blijft”, zo melden de partijen. Via de reguliere contractering met de zorgverzekeraars moet het geld bij de ziekenhuizen komen. De partijen zijn nog aan het onderhandelen over de hoogte van het bedrag en de specifieke voorwaarden; “Hoe we dat precies gaan doen, moeten we samen nog verder uitwerken.

Daarnaast slaan ziekenhuizen en zorgverzekeraars ook de handen ineen om de stijgende kosten voor medicijnen samen een halt toe te roepen. Zo willen ze meer informatie over de inkoopkosten met elkaar delen, onnodig medicijngebruik terugdringen en betere start/stop-criteria ontwikkelen.

IT-agenda

Tenslotte gaan ZN en NVZ samenwerken aan een IT-agenda. Belangrijke aandachtspunten die daarop komen te staan zijn onder andere dat succesvolle innovaties sneller opgeschaald moeten worden en dat de afhankelijkheid van dure systemen kleiner moet worden. Net zoals bij de financiële onderhandelingen geldt ook hierbij dat de details nog in overleg moeten worden uitgewerkt.

Auteur; redactie

 

Artikelen
ARCHIEF